U bevindt zich hier: /blog/details/blogId/43

Social Business

Datum bericht: 11-07-2016
 

Social Business

 

Meer en meer organisaties zetten langzamerhand de stap van social service en social marketing naar volledige integratie, ook wel “Social Business” genoemd. Wanneer social media centraal georganiseerd zijn (bv de marketingafdeling) en het topmanagement zelf geen gebruik maakt van social media, is er (nog) geen sprake van social business.

 

Er zijn een aantal definities die je over dit onderwerp terug kan vinden. Deels zijn die maatschappelijk gericht en andere zijn meer naar binnen gericht om de interne organisatie beter met elkaar te verbinden.

  1. Het begrip ‘Social Business’ verwijst naar initiatieven die vaak als kleine ondernemingen georganiseerd zijn. Het verschil met traditionele bedrijven? Een Social Business heeft als doel maatschappelijke misstanden uit de weg te ruimen of milieuproblemen op te lossen.
  2. Intern gericht is de inzet van enterprise social networking tools, interne vormen van social media, zoals personele en operationele doelstellingen.
  3. Social media als extra kanalen, maar vooral ook over de manier van werken (cultuur), waarbij de doelstelling direct gekoppeld is aan organisatiedoelstellingen.

 

Succesvol

Er worden 4 fasen beschreven om succesvol in social business te worden. En hoe kenmerken die fasen zich?

  1. Presence: een bedrijf weet ‘dat het iets met social media moet’, maar dit heeft verder nog geen vorm gekregen.
  2. Dialogue: social media is een kanaal om in gesprek te gaan met de doelgroep.
  3. Engagement: klanten worden betrokken om producten en dienstverlening te verbeteren.
  4. Social business: social media zijn volledig geïntegreerd in het denken en doen van een bedrijf.

 

Toepassing

Door mensen beter met elkaar te verbinden, versterk je de innovatiekracht binnen de organisatie. In plaats van dat medewerkers afzonderlijk van elkaar in afdelingen werken, bieden social business-toepassingen hen de mogelijkheid om over afdelingen heen met elkaar te communiceren en samen te werken. Dit bevordert kruisbestuiving, nieuwe denkwijzen en uiteindelijk meer innovatie. Social business en innovatie gaan hand in hand. 

 

In ValID®, ons waardensysteem, worden bovenstaande elementen in persoonlijke-, team- en organisatiewaarden in beeld gebracht.

 
<-- Terug